Margininkai džiaugiasi atstatytu kryžiumi ir krepšinio aikštele

Margininkų kaimas tapo pirmuoju, kuriame, siekdama sujungti dvi didžiąsias religijas — tradicinę ir krepšinį, Lietuvos krepšinio federacija (LKF) kartu su Kauno rajono savivaldybe atnaujino itin prastos būklės kryžių ir įrengė modernų krepšinio stovą.

Savivaldybė vasario mėnesį pasirašė bendradarbiavimo sutartį su LKF ir vykdo du projektus: „Krepšinio diena mano mokykloje“ ir „Senųjų kryžių atstatymas“. Pirmasis projektas jau eina į pabaigą – krepšinio dieną beliko surengti dviejose rajono mokyklose, o „Senųjų kryžių atstatymas“ gegužės 15 dieną dar tik startavo. Atnaujinti kryžius ir įrengti krepšinio stovus planuojama dar šešiuose kaimuose.

Margininkų kryžiaus atstatymo ir naujo krepšinio stovo įrengimo šventėje dalyvavo Kauno rajono savivaldybės mero pirmasis pavaduotojas Petras Mikelionis, Kauno rajono savivaldybės tarybos narys, Kauno miesto administracijos direktorius, Piliuonos seniūnaitis Antanas Nesteckis, LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, vykdomasis direktorius Paulius Motiejūnas, UAB „Kautra“ marketingo direktorius Gintautas Pakusas.

Atnaujintą kryžių pašventino Šv. Antano Paduviečio parapijos klebonas Virginijus Gražulevičius. Džiaugdamasis iniciatyva, klebonas sakė, kad už gerus darbus dangus nelieka skolingas. Gausiai susirinkusi bendruomenė darniai dalyvavo abiejose ceremonijose. Jaunimas kantriai ir pagarbiai stebėjo atnaujinto kryžiaus atidengimo ceremoniją, vyresni Margininkų gyventojai plojo ir palaikė jaunimą, susirungusį krepšinio aikštelėje ir visi kartu šventės pabaigoje vaišinosi tortu ir šildėsi arbata. Pagundai išbandyti naujus krepšinio stovus neatsispyrė ir LKF vadovai. Jiems teko pripažinti Margininkų jaunuomenės pranašumą ir priimti Kauno rajono savivaldybės paguodos prizus.

Tiek atnaujintu kryžiumi, tiek įrengtais krepšinio stovais labiausiai džiaugėsi Taurakiemio seniūnė Danutė Glinskienė. „Dar visai neseniai kryžius atrodė apgailėtinai ir nežinojome, iš kur gauti lėšų jo atnaujinimui. Naujai įrengta krepšinio aikštelė ne tik pagražino vietovę, bet ir padės spręsti jaunimo užimtumo problemas“, – sakė seniūnė.

Margininkų kapinaitėse esantis kryžius buvo pastatytas nelegaliai palaidotų partizanų atminimui. Vis dėlto per ilgą laiką kryžiaus stiebas sutręšo, o jo skersinis nulūžo. Vykdant projektą „Senųjų kryžių atstatymas“ itin prastos būklės Margininkų kryžius buvo išvežtas į tautodailininko Lino Saladžiaus dirbtuves rekonstrukcijai. Jos metu sutręšusios medienos dalys buvo pakeistos naujomis, atkurtas nulūžęs skersinis, atlikti medžio impregnavimo darbai.

Bendra darbų sąmata siekia daugiau kaip 7 tūkst. litų. Margininkų kryžiaus atstatymo projektą ir krepšinio stovo pastatymą sutiko paremti UAB „Kautra“. Vienu iš projekto rėmėju sutiko tapti ir Kauno rajono savivaldybės tarybos narys, Kauno savivaldybės administracijos direktorius, Piliuonos miestelio seniūnaičio pareigas einantis Antanas Nesteckis. Kryžiaus atstatymo darbuose aktyviai dalyvavo ir Margininkų miestelio bendruomenė.

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.